Als leerkracht moet je eerst en vooral inhoudelijk op de hoogte zijn van echtscheidingen. 

 

Help verwoorden 

Er zijn verschillende redenen waarom de ouders van de kinderen in jouw klas scheiden. Als ouders uit elkaar gaan, vragen ze meestal niet eerst of het kind dit al dan niet een goed idee vindt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor ze niet meer kunnen samenleven. Heel veel kinderen denken dan dat het hun schuld is. Hierbij is het zeker en vast belangrijk om te benadrukken dat het niet de schuld van het kind is. 

 

Wat kan jij als leerkracht doen?

Kinderen meer uitleg geven over de reden van de scheiding.

We zijn uit elkaar gegroeid

Hiermee bedoelen ouders vaak gewoon dat ze in de loop der jaren allebei veranderd zijn. Ze hebben andere interesses, hobby’s gekregen …

We pasten niet bij elkaar

Mensen veranderen, ook ouders. Ze leren kantjes van elkaar kennen die hun toen nog niet waren opgevallen en die ze eigenlijk niet meer leuk vinden. Als er te veel van die kantjes opduiken, kunnen ze uiteindelijk besluiten om uit elkaar te gaan.

We hadden weinig tijd voor elkaar

In een relatie is het heel belangrijk dat je tijd voor elkaar vrij maakt. Sommige ouders gaan uit elkaar omdat ze te weinig aandacht voor elkaar hadden en dus ook te weinig liefde kregen. Anderen gaan dan weer uit elkaar doordat ze heel vaak met hun werk bezig zijn en daardoor dus weinig thuis zijn.

We maakten ruzie over geldzaken

Alles kost geld, maar bijna niemand heeft zo veel geld als dat ze zouden willen. Dat betekent dat mensen moeten nadenken over de dingen waar ze geld aan willen uitgeven. Hierin kunnen ouders in mening verschillen.

Mijn partner dronk te veel

Helaas zijn verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol of drugs ook vaak redenen waarom mensen uit elkaar gaan. Als de mama of papa heel vaak dronken is, wordt het leven in huis allesbehalve leuk.

Wat met de kinderen?

De klassieke regeling

Deze regeling wordt de klassieke regeling genoemd, omdat het vroeger (bijna) altijd op deze manier verliep. Het kind blijft bij een van de ouders wonen. De andere ouder blijft het kind ook nog zien. Die toelating noemt men het bezoekrecht.

Bijvoorbeeld: het kind woont bij de moeder en één keer per twee weken gaat het naar de vader. 

 

Co-ouderschap

Sinds 2007 is er een nieuwe wet waarbij het kind afwisselend bij de moeder en de vader zal gaan wonen. De ouders werken samen een regeling uit. De bekendste regeling is waarbij het kind precies de helft van de tijd bij de moeder is en de andere helft bij de vader. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Het kan ook zijn dat het kind 65% van de tijd bij de moeder is, en 35% van de tijd bij de vader, of omgekeerd. We spreken pas van co-ouderschap als er minstens 35% van de tijd bij een van de twee ouders gewoond wordt.

Enkele cijfers 

Deze gegevens komen van Het Nieuwsblad. We kunnen zien dat wanneer mensen in 2013 trouwen de kans op een echtscheiding 51,2 procent is. Dit wil dus zeggen dat een op de twee gezinnen scheiden.

Het aantal huwelijken dat dat jaar plaatsvonden zijn 37 854 en het aantal echtscheidingen zijn er 24 872.